Wat zijn de klachten bij de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew begint in het algemeen sluipend. Soms duurt het vele jaren voordat de diagnose gesteld kan worden.

Bechterew-klachten-625x375

 

Het ziektebeeld en de klachten kunnen namelijk uiteenlopend zijn. De meeste patiënten klagen over lage rugpijn en stijfheid. Dit zijn de eerste klachten. Na enkele maanden kan er ook sprake zijn van uitstralingspijn naar de billen en/of de dijen.

Na de nachtrust komt vaak ochtendstijfheid voor. De klachten verergeren ook bij langdurig stilzitten of het langdurig aannemen van eenzelfde houding. Als de patiënt beweegt, nemen de klachten af. Het kan wel enkele uren duren voordat de pijn en de stijfheid volledig verdwenen zijn. Bij een plotse bruuske beweging of bij een zware lichamelijke inspanning kan de pijn weer opkomen of verergeren.

Niet alleen de gewrichten van de wervelkolom, ook de gewrichten van de ledematen kunnen bij de ziekte van Bechterew aangetast worden. Het ontstekingsproces kan in elk gewricht van het lichaam plaatsvinden. Ontstekingsvocht dat opgestapeld is in de gewrichten zorgt ervoor dat het gewricht minder soepel wordt. Door de stijfheid in de gewrichten kan de patiënt de gewrichten minder buigen en strekken. Naarmate de ziekte vordert, worden ook de spieren strammer en pijnlijker.

 
De ziekte wordt gekenmerkt door vijf fasen:
  • Eerst ontstaat een acute (kortdurende) ontsteking.
  • Achtereenvolgende acute ontstekingen beschadigen het kraakbeen en het bot.
  • Beschadigd kraakbeen herstelt niet en wordt vervangen door botweefsel.
  • Het gewricht verliest zijn soepelheid en ‘verbeent’ als het ware.
  • De onderdelen van het gewricht groeien naar elkaar toe, waardoor het gewricht volledig gaat verbenen.

 

De hoofdklachten – pijnlijke en stijve gewrichten – komen zelden geïsoleerd voor. Vaak zijn ze gecombineerd met andere aandoeningen:
  • Iridocyclitis of uveïtis (ontsteking van de iris in het oog)
  • Voorbijgaande zenuwpijnen in borst, buik of benen
  • Een beklemd gevoel op de borst ‘s nachts
  • Geleidingsstoornissen van het hart
  • Ademhalingsklachten (door bijvoorbeeld ‘verbening’ van de borstkasgewrichten)
  • Ontstekingen van achillespezen
  • Psoriasis (huidafwijkingen)
  • Darmklachten (ziekte van Crohn)

Ook vermoeidheid, gewichtsverlies en koorts zijn onrechtstreekse gevolgen van de ontstekingsprocessen. Alle klachten samen kunnen ernstige psychologische gevolgen hebben, zoals depressies en slaapstoornissen.

Het verloop is onvoorspelbaar en voor elke patiënt verschillend. Langzamerhand wordt de patiënt stijver en vermindert de beweeglijkheid. Daardoor zullen personen met Bechterew hun houding aanpassen. Op lange termijn – en dan spreken we over tientallen jaren – kan dit resulteren in een scheve ‘groeistand’ van de gewrichten. Een voorovergebogen houding is een typisch voorbeeld, enerzijds door de beperkte vertebrale beweeglijkheid (wervels), anderzijds door het aannemen van een antalgische houding (een houding om pijn te ontwijken).

Niet alleen het verloop, maar ook de ernst van de klachten varieert. Een Bechterew-patiënt kent in de loop van zijn leven actieve, maar gelukkig ook passieve periodes van ontstekingen.

Sommige personen met Bechterew kunnen ondanks alle klachten normaal verder leven, terwijl anderen hun levensstijl moeten aanpassen en zelfs hun werk opgeven.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.